etanol
traži dalje ...etanol, etilni alkohol, špirit (engl. ethanol; njem. Ethanol; rus. этанол), obični alkohol, C2H5OH, bezbojna lako zapaljiva tekućina ugodna mirisa. Vrelište mu je 78,3 °C, talište – 117,3 °C, a gustoća 0,789 g/cm³. Miješa se s vodom u svim omjerima, pri čem mu se smanjuje obujam uz oslobađanje topline. Reagira neutralno i higroskopan je. Aktivan je sastojak opojnih pića, u kojima nastaje fermentacijom šećera uz pomoć kvasaca (→ alkoholno vrenje). Industrijskom fermentacijom sirovina bogatih šećerom (melasa, sirutka), škrobom (krumpir, kukuruz i druge žitarice) ili → celulozom(otpadna sulfitna lužina), proizvodi se etanol koji se upotrebljava kao gorivo. Za potrebe kem. industrije, gdje se primjenjuje kao otapalo i sirovina za pripravu drugih kemikalija, proizvodi se hidratacijom → etilena. S obzirom na to da ubija kvasce, fermentacijom se ne mogu proizvesti alkoholne otopine s više od 15% obujamnoga udjela etanola. Destilacijom nastaje azeotropska smjesa stalnoga vrelišta, koja sadržava 95,6% etanola i 4,4% vode. Čisti etanol (apsolutni alkohol), s najviše 1% vode, dobiva se uklanjanjem vode sredstvima za sušenje. → alkoholi
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
etanol. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 22.6.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/etanol>.