glukozni sirup
traži dalje ...glukozni sirup (engl. glucose syrup; njem. Glukosesirup; rus. глюкозный сироп), tekući šećer sa 70…74% masenoga udjela suhe tvari. Smjesa → glukoze i viših saharida, dobivena kiselinskom, → enzimskom ili enzimsko-kiselinskom hidrolizom kukuruznoga, krumpirova, pšeničnoga ili kasavina škroba. Udjel glukoze u suhoj tvari sirupa ovisi o dekstroznom ekvivalentu (tzv. vrijednost DE) koji je mjera učinkovitosti hidrolize škroba. Industrijski se proizvode sirupi s 43, 63, 90 i 93 DE. Sirupi s nižim DE sadržavaju veći udjel oligosaharida i dekstrina. Upotrebljava se kao zamjena za saharozu u konditorskoj industriji i biotehnološkoj proizvodnji.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
glukozni sirup. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 12.7.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/glukozni-sirup>.