grušanje

traži dalje ...

grušanje, zgrušavanje, koagulacija (engl. coagulation; njem. Koagulation, Ausflockung, Gerinnung; rus. свертывание), sjedinjivanje manjih čestica u veće nakupine, agregate. U kemiji je to prijelaz koloidnoga sustava iz stanja sola u stanje gela. Potiče se zagrijavanjem, dodavanjem elektrolita, koloida suprotnoga naboja ili enzima (→ renin). Primjenjuje se u prehrambenoj (→ sir), farmaceutskoj (lijekovi), tekstilnoj (umjetna vlakna) i kem. industriji (ljepila), pri bistrenju otpadnih voda, itd. Srodan je proces → flokulacija, kojom nastaju pahuljice.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

grušanje. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 14.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/grusanje>.