hidroliza

traži dalje ...

hidroliza (engl. hydrolysis; njem. Hydrolyse; rus. гидролиз), razgradnja složenih kem. spojeva u reakciji s vodom cijepanjem kovalentnih veza, pri čem se vodikov ion iz vode spaja s jednim, a hidroksidni ion s drugim proizvodom cijepanja. Odvija se uz djelovanje kiselina, lužina ili  → enzima, prema jednadžbi: AB + HOH ⇄ AH + BOH, gdje su A i B atomi ili kem. skupine koje čine kem. spoj AB, a HOH je voda. Hidrolizom estera uz pomoć lužine nastaju alkohol i soli kiselina ( → saponifikacija), neutralnih soli u vodenoj otopini kiselina i baza, saharoze uz pomoć kiseline glukoza i fruktoza. U živom se organizmu uz pomoć enzima bjelančevine razgrađuju do aminokiselina, masti i ulja na masne kiseline i glicerol, ugljikohidrati na oligosaharide i monosaharide. U kem. industriji primjenjuje se u proizvodnji polivinil-alkohola, regenerirane celuloze i dr. → solvoliza

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

hidroliza. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.5.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/hidroliza>.