homogenizacija
traži dalje ...homogenizacija (engl. homogenization; njem. Homogenisierung; rus. гомогенизация), priprava stabilnih smjesa dviju faza tipa kapljevito–kapljevito, čvrsto–kapljevito ili čvrsto–čvrsto smanjivanjem i ujednačivanjem veličine čestica, te njihovim ravnomjernim raspodjeljivanjem u smjesi, čime se sprečava razdvajanje faza (npr. taloženje čvrste faze). Primjenjuje se u prehrambenoj industriji za proizvodnju → emulzija, za stabilizaciju → mlijeka, kašastih i mutnih sokova od voća i povrća, te za dobivanje homogenih smjesa dviju ili više praškastih tvari (praškasti napitci, dehidrirani dodatci jelima i dr.). Provodi se u miješalicama, koloidnim mlinovima, te tlačnim ili ultrazvučnim → homogenizatorima. Ovisno o primijenjenom uređaju promjer raspršenih čestica iznosi od 1 do 0,01 μm.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
homogenizacija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 26.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/homogenizacija>.