isparivač
traži dalje ...isparivač (engl. evaporator, vaporiser; njem. Verdampfer, Verdunster, Verdunstungsapparat; rus. испаритель, выпарный аппарат), izmjenjivač topline u kojem kapljevina isparuje. U procesnoj se tehnici rabi za povećanje koncentracije suhe tvari u otopinama → isparivanjem dijela otapala (npr. uparivanje voćnih sokova) ili za dobivanje čistoga otapala (npr. otparivanje pri desalinizaciji morske vode). Danas su procesni isparivači najčešće cijevni isparivači. Otopina struji prirodnom ili prisilnom cirkulacijom kroz cijevi grijane zasićenom vodenom parom, pri čem otopina isparuje, a vodena para kondenzira na cijevima. Para otapala nastala isparivanjem, tzv. supara, odvaja se u odjeljivaču. U tehnici hlađenja isparivač je dio → rashladnoga uređaja u kojem isparuje radna tvar ostvarujući pritom rashladni učinak. U prehrambenoj industriji dio je isparivačke stanice, postrojenja koje se rabi za koncentriranje tekućih namirnica. Sastoji se od jednoga isparivača ili više njih, odjeljivača supare i koncentrata, kondenzatora, sustava cjevovoda, te uređaja za postizanje vakuuma. Isparivač za koncentriranje voćnih sokova ima i uređaj za hvatanje i ponovno dobivanje (rekuperiranje) arome, čime se poboljšava kakvoća soka. Postoje jednostupanjske i višestupanjske (2…7 stupnjeva) isparivačke stanice, koje omogućuju uštedu energije, jer se samo u prvom isparivaču rabi pregrijana vodena para, a u ostalima smjesa supare iz prethodnoga isparivača i pregrijane vodene pare. Postoje i tzv. niskotemperaturni isparivači (25 ℃ za jednostupanjske i 17 ℃, odnosno 32 ℃ za dvostupanjske stanice) u kojima se umjesto vodene pare rabi amonijak, a rade na načelu izmjeničnoga isparivanja te kondenziranja amonijaka i vode iz tekuće namirnice.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
isparivač. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 15.6.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/isparivac>.