isparivanje

traži dalje ...

isparivanje, evaporacija (engl. evaporation; njem. Verdunstung, Evaporation; rus. выпаривание), prijelaz tvari iz kapljevitoga agregatnoga stanja u plinovito. Prema kinetičko-molekularnoj teoriji topline, kapljevina isparuje kada njezine molekule zagrijavanjem prime količinu energije dovoljnu da nadvladaju kohezijske sile unutar kapljevine i tlak nad njezinom površinom. U procesnoj tehnici, tehnološki postupak kojim se povećava koncentracija otopine: zagrijavanjem otopine do temperature ključanja otapalo prelazi u plinovitu fazu te se uklanja, a koncentracija otopljene suhe tvari, koja prelazi u plinovitu fazu u zanemarivo malim količinama, povećava. Primjenjuje se u prehrambenoj industriji za koncentriranje (→ ugušćivanje) tekućih namirnica, sokova od voća i povrća (najčešće rajčice), mlijeka (kondenzirano mlijeko), sirutke i dr. Često se rabi prije nekoga drugoga procesa (npr. prije kristalizacije otopina šećera ili soli) ili za konzerviranje, pri čem se udio vode smanjuje na 20...30%. Provodi se u → isparivačima. Razlikuje se isparivanje vrenjem i isparivanje hlapljenjem.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

isparivanje. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 24.6.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/isparivanje>.