ugušćivanje
traži dalje ...ugušćivanje (engl. concentration; njem. Verdickung; rus. сгущение), uklanjanje vode iz tekućih namirnica radi povećanja udjela suhe tvari. Može se provesti uparivanjem, (provodi se u → isparivačima, pri sniženome tlaku kako bi se postigla što niža temperatura isparivanja vode, a time i kvalitetniji koncentrat) smrzavanjem (→ kriokoncentriranje) i membranskim procesima (→ ultrafiltracija, reverzna osmoza). Izbor postupka ovisi o vrsti namirnice, njezinim fizikalno-kemijskim značajkama, osjetljivosti na toplinu, te željenom udjelu suhe tvari (najveći se udjel može postići zamrzavanjem i iznosi 50%, a najmanji, do 30%, postiže se membranskim procesima).
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
ugušćivanje. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 15.1.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/uguscivanje>.