soja

traži dalje ...

soja, sojino zrno (engl. soybean; njem. Sojabohnen; rus. соя, соевый боб), grmolika jednogodišnja biljka iz porodice Fabaceae. Plod je mahuna s 3…5 sjemenaka žute, zelene, smeđe ili crne boje, oblikom sličnih zrnima graška. Sadržavaju 15…22% ulja i 30…40% bjelančevina. Od nje se proizvodi tehničko i jestivo → ulje (na prvome mjestu na svjetskom tržištu), brašno i → lecitin. Sačma koja preostane nakon → ekstrakcije ulja rabi se kao stočna hrana. U azijskim se zemljama (Kina, Japan, Koreja) upotrebljava za prehranu u obliku različitih fermentiranih i nefermentiranih proizvoda (sojino mlijeko, sojin sir, sojin umak), dok se u zapadnim zemljama sve više primjenjuje kao dopunska sirovina u proizvodnji pekarskih, mesnih, konditorskih i drugih prehrambenih proizvoda, u vegetarijanskoj prehrani, te u proizvodnji sapuna, kozmetike, umjetnih vlakana, plastike, tinte, bojica, otapala i → biogoriva.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

soja. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 1.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/soja>.