voćni sok
traži dalje ...voćni sok (engl. fruit juice; njem. Fruchtsaft; rus. фруктовый сок), tekući proizvod dobiven preradbom voća i konzerviran pasterizacijom. Prema vrsti voća i primijenjenome postupku razlikuju se bistri, mutni i kašasti voćni sokovi. Bistri se sokovi (jabukov, višnjov, borovničin i dr.) proizvode prešanjem voća koje sadržava pigmente (flavonoide, antocijane) topljive u vodi. Oni se bistre, depektiniraju i filtriraju. Mutni se sokovi proizvode od agruma, jabuka, grožđa i drugoga voća. Sadržavaju malu količinu netopljivih čestica, koje se ne smiju taložiti. Sok se iz plodova izdvaja ekstrakcijom, uz prethodno izdvajanje → eteričnih ulja. Kašasti se voćni sokovi (breskov, mareličin, kruškov i dr.) proizvode pasiranjem voća koje sadržava pigmente (→ karotenoidi) netopljive u vodi. Sadržavaju znatnu količinu netopljivih sastojaka koji se smiju lagano taložiti, a stabiliziraju se → homogenizacijom. Koncentrirani se voćni sokovi proizvode ugušćivanjem bistrih, kašastih ili mutnih sokova, pri čem se povećava udio suhe tvari (do 70%) i produljuje trajnost, ali se znatno gube aromatični sastojci. Sastav svih vrsta voćnih sokova određen je zakonskim propisima.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
voćni sok. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 24.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/vocni-sok>.