margarin

traži dalje ...

margarin (engl. margarine; njem. Margarine; rus. маргарин), prehrambeni proizvod, emulzija tipa voda u ulju, u kojoj je u jestivim mastima ili uljima raspršena vodena faza ili mlijeko i mliječni proizvodi. Može sadržavati dopuštene  → aditive, vitamine A, D, E i sol. Po fizikalnoj strukturi i senzorskim svojstvima vrlo je sličan  → maslacu, ali ne sadržava kolesterol. Osnovne su sirovine uglavnom biljna → ulja (suncokretovo ulje, ulje palminih koštica i palme babasu, koja sadržavaju linolnu kiselinu. Na tržištu se prema udjelu masnoće razlikuju margarin, margarin sa smanjenim udjelom masnoće, lagani margarin i margarinski namaz. Proizvodi se deklariraju prema zakonskim propisima svake države. Dodatak vitamina i primjena lako probavljivih masti koje imaju odgovarajući udio esencijalnih masnih kiselina čine margarin vrijednim prehrambenim proizvodom, a ne lošom zamjenom maslacu.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

margarin. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.11.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/margarin>.