škrob

traži dalje ...

škrob (engl. starch; njem. Stärke; rus. крахмал), visokomolekularni ugljikohidrat, polisaharid izgrađen od molekula D-glukoze povezanih α-1,4-glikozidnom vezom (C6H10O5)n. Sadržava dva građom različita ugljikohidrata iste formule: ravnolančanu amilozu (25%; 25…1000 glukoznih jedinica) i razgranati amilopektin (75%; ~3000 jedinica, na mjestu grananja α-1,6-glikozidnih veza). Nastaje fotosintezom u zelenim dijelovima biljke, a gomila se u korijenju, gomoljima, sjemenkama i plodovima kao pričuvni izvor energije. Važan je u prehrani ljudi i životinja te kao izvor ugljika za mikroorganizme. Sirovina je za proizvodnju tzv. škrobnih i tekućih šećera (→ glukoze, → maltoze, glukoznoga, maltoznoga i visokofruktoznoga sirupa), te drugih biotehnoloških proizvoda (etanol, organske kiseline, → enzimi, antibiotici, itd.).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

škrob. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 10.5.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/skrob>.