vitamin C
traži dalje ...vitamin C, askorbinska kiselina (engl. vitamin C, ascorbic acid; njem. Vitamin C, Ascorbinsäure; rus. витамин C, аскорбиновая кислота), antiskorbutski vitamin, bijeli kristalični prašak topljiv u vodi, koji reagira izrazito kiselo. Nestabilan je pri povišenoj temperaturi, te u prisutnosti kisika, vlage, svjetla, lužina, željeza i bakra. Aktivira mnoge → enzime (sudjeluju u sintezi kolagena, L-karnitina, kateholamina, dopamina, norepinefrina itd.) u biokemijskim reakcijama u organizmu, sudjeluje u većini oksido-redukcijskih procesa, te u metabolizmu tirozina, fenilalanina ( → aminokiseline), masti i nekih lijekova. Oksidira slobodne radikale, pospješuje apsorpciju željeza i sprečava pretvaranje nitrata iz suhomesnatih proizvoda u nitrite ( → mutageno sredstvo). Preporučeni dnevni unos vitamina C za odraslu je zdravu osobu najmanje 60 mg. Nedovoljan unos izaziva hipovitaminozu, a veliki nedostatak skorbut. Nalazi se u zelenome povrću, krumpiru, mlijeku, a najbogatiji su izvori limun, naranča, šipak i paprika. Industrijski se najviše proizvodi kem. redukcijom D-glukoze do D-sorbitola, koji se uz pomoć bakterije Acetobacter suboxydans selektivno oksidira do L-sorboze, nakon čega nizom kem. reakcija nastaje vitamin C. Rabi se u prehrambenoj industriji za obogaćivanje dječje hrane, osvježavajućih napitaka i bombona, kao konzervans, za očuvanje prirodne boje mesa, u pekarskim → aditivima, itd.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
vitamin C. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 28.3.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/vitamin-c>.