melasa
traži dalje ...melasa (engl. molasses; njem. Melasse; rus. меласса), gust, vrlo viskozan tamno obojen sirup, sporedan proizvod industrije šećera, ostatak nakon izdvajanja šećernih kristala iz ugušćenoga soka šećerne repe ili šećerne trske centrifugiranjem. Može imati visok maseni udio suhe tvari (do 86%), u kojoj prevladavaju niskomolekularni fermentabilni šećeri (masenoga udjela do 60%). Udio suhe tvari i kem. sastav može biti vrlo promjenljiv, ovisno o podrijetlu (repa ili trska), tipu (obična melasa ili melasa Steffen ili Quentin, što je povezano s postupcima povećanja iscrpka → saharoze), tijeku kampanje preradbe sirovina (osobito šećerne repe), načinu i trajanju skladištenja (razvoj mikroorganizama). Osim šećera (glukoza, fruktoza, saharoza, rafinoza) sadržava dušične spojeve, → vitamine i minerale. Tamna boja potječe od melanoidina, karamelnih sastojaka i proizvoda alkalne razgradnje šećera. Uobičajena je i vrlo rasprostranjena sirovina, poglavito u biotehnološkoj proizvodnji → pekarskoga kvasca, etanola, organskih kiselina, antibiotika i → enzima.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
melasa. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 4.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/melasa>.