ugljikohidrati

traži dalje ...

ugljikohidrati ugljikovi hidrati, karbohidrati (engl. carbohydrates; njem. Kolhlenhydrate; rus. углеводы), velika skupina organskih spojeva, općega sastava Cx(H2O)y. Saharidi ili šećeri (uključujući glukozu i saharozu) najjednostavniji su ugljikohidrati. Polisaharidi, kao što su → škrob, → glikogen i → celuloza (najrasprostranjeniji organski spoj na Zemlji), ugljikohidrati su veće molekularne mase i složenije građe. Važni su za mnoge procese u živim organizmima. Šećeri i njihovi derivati, osobito → glukoza, bitni su međuproizvodi pri pretvorbi hrane u energiju. Škrob i drugi polisaharidi energijska su pričuva u biljkama (u sjemenkama, podzemnim dijelovima i sl.), pa su glavni izvor energije u namirnicama. Celuloza, → lignin i drugi ugljikohidrati izgrađuju nosive stijenke stanice i drvenasto tkivo biljaka. Hitin je gradbeni polisaharid oklopa mnogih beskralježnjaka. S bjelančevinama, aminokiselinama, lipidima i drugim spojevima izgrađuju složene stijenke bakterijskih stanica. Važna su osnovna sirovina u proizvodnji papira, pamučnih vlakana, umjetne svile, alkohola, filmova i dr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

ugljikohidrati. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 27.4.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/ugljikohidrati>.