amilaze

traži dalje ...

amilaze, amilolitički enzimi (engl. amylases; njem. Amylasen; rus. амилазы), skupina enzima, hidrolaza koje kataliziraju razgradnju osnovnoga lanca i pobočnih lanaca u razgranatim molekulama škroba i glikogena cijepanjem glikozidnih kem. veza između glukoznih jedinica. Alfa-amilaza probavni je  → endoenzim u slini i tankom crijevu. Molekulu škroba razgrađuje na manje molekule oligosaharida veličine 6 do 7 glukoznih jedinica. Duljim se djelovanjem oligosaharidi razgrađuju na disaharide (maltozu i izomaltozu), te monosaharid (glukozu). Beta-amilaza biljni je  → egzoenzim koji s kraja molekule postupno odcjepljuje po dvije glukozne jedinice kao maltozu. Gama-amilaza (glukoamilaza ili amiloglukozidaza) i pululanaza egzoenzimi su koji, osim razgradnje osnovnoga lanca, kataliziraju i razgradnju pobočnih lanaca na mjestima grananja. Rabe se u proizvodnji škrobnih hidrolizata i glukoze, sirovina za prehrambenu (konditorski proizvodi, voćni sokovi, pekmezi, želei, konzervirane namirnice, sladoledi, umaci i dr.), farmaceutsku i tekstilnu industriju, te u pivarstvu.  → enzimi, → glikogen, → škrob

 

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

amilaze. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 30.4.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/amilaze>.