preradba voća
traži dalje ...preradba voća (engl. fruit processing; njem. Obstbearbeitung; rus. обработка фруктов), postupci kojima se od voća dobivaju voćne prerađevine. Nakon čišćenja, pranja i uklanjanja nejestivih dijelova, voće se usitnjuje. U proizvodnji sokova primjenjuje se prešanje, → depektinizacija i bistrenje, a pri proizvodnji marmelada i džemova toplinska obradba. Voće se prerađuje u polugotove i gotove proizvode. Polugotovi proizvodi (sirovi voćni sok, matični voćni sok, pulpa, tj. cijeli plodovi ili dijelovi najčešće koštuničavoga i jagodastoga voća, te voćna kaša), konzerviraju se kem. → konzervansima, zamrzavanjem ili → pasterizacijom. Oni su, uz dodatak šećera, → pektina, te limunske ili jabučne kiseline, sirovine za proizvodnju gotovih proizvoda: voćnih → sirupa, bistrih, mutnih ili koncentriranih voćnih sokova, kompota, želea, marmelada, džemova, pekmeza, sušenoga i kandiranoga voća, voćnih salata i voćnih sireva. Konzerviraju se dodatkom šećera, šećernoga sirupa, pasterizacijom i → sušenjem, te pakiraju u limenke ili staklenke. → anabioza, → konzerviranje
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
preradba voća. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 4.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/preradba-voca>.